Dziś jeszcze notka kulinarna. Będzie to przepis na Pasztet drobiowy. Ostatnio serwowałam na Wielkanoc, ale na codzienne kanapki też jest dobry.
Składniki:
- 1 kg mięsa drobiowego bez kości (można gotować z kościami, ale
później oddzielamy).
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera)- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 3 jaja surowe
- 3,4 jaja ugotowane na twardo
- łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy.
Przygotowanie:
Podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzanym oleju. Mięso,
włoszczyznę i podsmażoną cebulę zalewam wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna
pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, sól. Duszę około
1,5 godziny.
Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą
bułką minimum dwukrotnie.
Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i
wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę do keksówki smaruję
margaryną i obsypuję bułką tartą. Na dno układam 1 cm masy mięsnej. Na to
układam jaja na twardo i przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam.
Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna
grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut.
Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem
tatarskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.