środa, 16 maja 2012

PASZTET DROBIOWY Z JAJKIEM.

Dziś jeszcze notka kulinarna
Przepis na PASZTET DROBIOWY. Przepis trochę zmodyfikowany, ale ogólna inspiracja pochodzi z mojej ulubionej kulinarnej strony internetowej kotlet.tv.
Ostatnio serwowałam na Wielkanoc, ale na codzienne kanapki też jest dobry.


Składniki:

- 1 kg mięsa drobiowego bez kości (można gotować z kościami, ale później oddzielamy).
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera)
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 3 jaja surowe
- 3,4 jaja ugotowane na twardo
- łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy.


Przygotowanie:

Podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzanym oleju. Mięso, włoszczyznę i podsmażoną cebulę zalewam wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, sól. Duszę około 1,5 godziny.

Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie.

Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę do keksówki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą. Na dno układam 1 cm masy mięsnej. Na to układam jaja na twardo i przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam.

Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut.


Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem tatarskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jaki i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.