Ostatnio
zajadamy się Ciastem z rabarbarem i jabłkami.
Moja mama dostarcza nam rabarbaru na bieżąco.
Jest to ulubione
ciasto mojego męża, zwłaszcza w wersji z samym rabarbarem. Lubi takie bardzo kwaśne.
Składniki:
na ciasto:
- 2,5
szklanki mąki
- 1 jajko- 1,5 łyżki śmietany
- 150g masła
- 2 łyżki proszku do pieczenie
nadzienie:
- owoce
(2 duże jabłka, 4-5 rabarbarów)
- cukier
waniliowy- cynamon
Przygotowanie:
Składniki
na ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części. Rozwałkować pierwszą część
na kwadrat. Ułożyć na kwadratowej blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką lub bułką tartą. Na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Posypać cukrem i
cynamonem. Drugą część ciasta ułożyć na wierzchu i posklejać boki. Nakłuć
widelcem.
Piec w
nagrzanym piekarniku w 190 stopniach C około 20 minut. (górna i dolna grzałka
bez termoobiegu)
Można
posypać cukrem pudrem.
Córcia
też lubi.
Myślę, że ma kwaskowe\y smak, który uwielbiam. Szkoda, że już rabarbaru nie mam.
OdpowiedzUsuń