czwartek, 24 maja 2012

Ciasto z rabarbarem i jabłkami


Ostatnio zajadamy się Ciastem z rabarbarem i jabłkami. Moja mama dostarcza nam rabarbaru na bieżąco.



Jest to ulubione ciasto mojego męża, zwłaszcza w wersji z samym rabarbarem. Lubi takie bardzo kwaśne.

Składniki:

na ciasto:

- 2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1,5 łyżki śmietany
- 150g masła
- 2 łyżki proszku do pieczenie

nadzienie:

- owoce (2 duże jabłka, 4-5 rabarbarów)
- cukier waniliowy
- cynamon


Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części. Rozwałkować pierwszą część na kwadrat. Ułożyć na kwadratowej blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Posypać cukrem i cynamonem. Drugą część ciasta ułożyć na wierzchu i posklejać boki. Nakłuć widelcem.

Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach C około 20 minut. (górna i dolna grzałka bez termoobiegu)

Można posypać cukrem pudrem.

Córcia też lubi.

1 komentarz:

  1. Myślę, że ma kwaskowe\y smak, który uwielbiam. Szkoda, że już rabarbaru nie mam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.