poniedziałek, 21 maja 2012

Kopiec Kreta domowy

Dziś przepis na KOPIEC KRETA, ale nie taki z kartonu, ale domowy, bez dodatkowych ulepszaczy. Zajadaliśmy się nim w tamtym tygodniu. Mojej córci najbardziej smakowało ciasto czekoladowe. Przepis znajdziecie TUTAJ.


Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Forma 22-26 cm ( u mnie forma 22 – ciasto bardzo ładne, wysokie)

Składniki:

ciasto:
     -  ok. 125 g masła roślinnego
-  5 łyżek mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem i dodatki:

        - 500 g kremówki (śmietanka min. 30%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady
-  4 banany
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku lub fixy do śmietany


Przygotowanie:

Maso podgrzewam w rondelku, dodaję mleko i cukier. Zdejmuje z ognia, dodaje kakao i mieszam. Odstawiam by ostygło. Nie przegrzejcie masy!

Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę.

W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem i masą czekoladową. Dodaje pianę i delikatnie łączę. (mikserem) Ciasto wyszło mi bardzo gęste.

Formę wykładam na dnie papierem do pieczenia, wykładam ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut. Tyle akurat piekłam. U mnie górna i dolna grzałka włączona. Bez termoobiegu.

Przestudzone ciasto kładę na paterze, odcinam mu wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany.

Śmietanę z cukrem pudrem ubijam, dodaję pokruszoną czekoladę oraz żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną. Mieszam. Zamiast żelatyny mogą być fiksy.

Śmietanę układam na bananach w formie kopca.

Odcięte ciasto kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc by śmietana stężała. Na drugi dzień jest pyszny.


Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.