wtorek, 25 czerwca 2013

Placki marchewkowe na oleju rzepakowym - przepis.

Dziś pokażę Wam pomysł na podwieczorek, ale bez dodatku cukru i z użyciem bardzo zdrowego oleju rzepakowego.
Będą to:
Placki marchewkowe na oleju rzepakowym

W przepisie wykorzystałam same produkty polskie.
Składniki:

- 3 jajka, najlepiej wiejskie
- 250g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże marchewki
- pół kubeczka małego naturalnego jogurtu
- olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:


Marchewkę obieramy i gotujemy około 15 minut. Następnie tłuczkiem do ziemniaków bądź widelcem dokładnie ją rozgniatamy. Odkładamy do ostygnięcia.

Jajka rozdzielamy. Z białek ubijamy pianę.
Żółtka mieszamy z jogurtem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz marchewkę. Na koniec  delikatnie mieszamy z pianą z białek. Wychodzi dość gęsta masa.
Wlewamy olej rzepakowy na patelnię i smażymy placki z obu stron na rumiano.

Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Lubicie warzywne placuszki? Bo ja lubię i ziemniaczane, i z cukinii.

14 komentarzy:

  1. uwielbiam placki, ale takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaam, uwielbiam takie placki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, też kombinuję co by tu zrobić na konkurs :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Zarówno placki ziemniaczane, jak i te z cukinii nie są mi obce, ale tych z marchewki jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja również inne placki jadłam ale takich jeszcze nie:)super wyglądają chyba warto spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze takich placków :) wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę zrobić takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z marchewki jeszcze nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.