piątek, 5 grudnia 2014

Pączusie nadziewane powidłami śliwkowymi

Trochę opuściłam się ostatnio w pieczeniu, ale małe co nieco udaje mi się czasem przyrządzić. Dlatego dziś przepis na Twarogowe pączusie nadziewane powidłami śliwkowymi.

Składniki:


- 1/3 szklanki mąki
- 125g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Nadzienie:
- powidła śliwkowe Orzech


 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucam do miski i wyrabiam ciasto. Twarogu nie mielę, spokojnie mogą być widoczne w cieście jego kawałeczki, w niczym to nie przeszkadza. Można podsypać trochę mąki, ale i tak ciasto powinno zostać klejące. Ciasto dzielę na małe części, robię z nich okrągłe placuszki. Kładę na środek odrobinę powideł śliwkowych i sklejam, formułuję w kulki. Smażę w gorącym  tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Gotowe, jeszcze gorące oprószam cukrem pudrem.
 
Z przepisu wychodzi około 8-10 mini pączków.

Twaróg zalegał mi w lodówce, więc takie pączki zrobiłam. Też tak kombinujecie w kuchni?

32 komentarze:

  1. oj, pewnie że też kombinuję
    fajny ten przepis, kupuję go :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My bardzo lubimy domowe pączusie. Znikają błyskawicznie:) Jedyne, co robię inaczej to zamiast cukru pudru polewam lukrem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja się w robieniu dopiero uczę, takich prawdziwych pączków jeszcze sama nie robiłam.

      Usuń
  4. uwielbiam domowe pączki :) moja babcia robi najlepsze;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ba, moja babcia to robiła z nadzieniem różanym, które też sama robiła.

      Usuń
  5. Takie domowej roboty są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mają mniej kalorii, bo zawsze cukru można dodać mniej ;)

      Usuń
  6. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chętnie zjadłabym takie pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne pączusie - już wiem, co będziemy pitrasić w w sobotę :). Pozdrawiam (i zapraszam "do siebie")

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ciekawe czy dzisiaj będą pączki dla Mikołaja.

      Usuń
  9. Bardzo smakowite te Twoje pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne, zapisuję przepis i może kiedyś uda mi się zrobić :) Najbardziej przeraża mnie smażenie na tłuszczu, bo co później z takim tłuszczem? Składować? Nie mam miejsca niestety. Wyrzucić? Szkoda...

    I tak się waham ciągle.
    A czy ciasto można wyrabiać w mikserze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak si ę ma odpowiednie końcówki do miksera, to pewnie że można.

      Usuń
  11. Ależ mam smaka na takie pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat mam ochotę na coś słodkeigo ;o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oprócz oczekiwania na wyrośnięcie, to ich zrobienie nie zabiera wiele czasu, no chyba, że chcemy ich zrobić dużo.

      Usuń
  13. O rany.aż mi zapachniało.Dobrze,ze mój mąż ich nie widzi..bo to "pączkożerca."

    OdpowiedzUsuń
  14. a powidełko z Orzecha " jest rewelacyjne używam tylko i wyłacznie tego powidełka Polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Uau pączki z twarogiem miodzio :) Nieraz robiłam z kopytkami i powidłami kombinacja matką wynalazków :))) Orzech do nas chyba nie dociera najbardziej śliwkowy jest tutaj Pińczów. Wezmę jednego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaka piękna kryptoreklama Anonima ;) Pińczów nie znam chyba. Smacznego i pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.