niedziela, 14 grudnia 2014

Paluszki rybne w sezamie

Lubicie na obiad ryby? Nie mając dostępu do świeżych ryb morskich szukam zawsze tych z minimalną ilością glazury. Tym razem na obiad podałam Paluszki rybne w sezamie z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.



Składniki:

- mintaj w kostce
- jajko
- sól, pieprz, bazylia, czubryca zielona
- sezam
- bułka tarta
- mąka

Dodatki:
- ziemniaki
- jabłko
- zasmażane buraczki Orzech


Przygotowanie:

Rybę rozmrażam i kroję na paluszki wzdłuż łączeń, nie muszą być idealne. Jajko roztrzepuję z przyprawami. Przygotowuję panierkę z bułki tartej i sezamu. Rybę maczam w mące, następnie w jajku, a na koniec obtaczam w panierce. Smażę na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. 
 
Do buraczków dodaję 1/4 startego na tarce jabłka. Wszystko razem zasmażam pod przykryciem. W miedzy czasie gotuję ziemniaki.

Tak przygotowane paluszki rybne podaję z ziemniakami oraz zasmażanymi buraczkami (koniecznie na ciepło).


Lubicie rybkę na obiad? W takim wydaniu smakuje nawet mojemu dziecku.

24 komentarze:

  1. Bardzo lubię rybkę na obiad :) A te paluszki wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka rybka i tak jest mniej rybia niż zwykle.

      Usuń
  2. Uwielbiam paluszki rybne, ale w sezamie jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają i smakują pewnie wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko wygląda super pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za bardzo za sezamem, ale i tak bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo go nie ma, więc i tak smak ryby góruje nad wszystkim.

      Usuń
  6. Takie paluszki rybne chętnie bym zjadła. Świetny pomysł na obiad. I jeszcze moje ulubione buraczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja takie buraczki na ciepło uwielbiam od dzieciństwa, tylko nigdy nie chce mi się gotować buraków.

      Usuń
  7. już nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam paluszki rybne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie jemy rybek, ale smacznie wyglądają.. buraczki za to uwielbiamy i Twoje wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Od bardzo dawna planowałam zrobienie paluszków rybnych :)
    Tyle, że przepis który mam zapisany przewiduje zmielenie rybki i zrobienie jakby pulpetów. Muszę przejść się do sklepu i kupić rybę w tym tygodniu! Wiesz gdzie u mnie można kupić najbardziej świeże? W makro, chciałam poszukać jakiegoś sklepu rybnego z prawdziwego zdarzenia ale nie udało mi się to :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mielonej ryby to robię kotlety.

      Usuń
  10. nigdy nie jadłam takich paluszków ;) wyglądają apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka odmiana dla tych gotowych, by czasem wiedzieć co jest w panierce ;)

      Usuń
  11. Muszę wypróbować te paluszki w sezamie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dobrze ze wlasnei sie najadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. oj, rybka, uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podziwiam, że sama robisz paluszki rybne. Ja zwykle kupuję gotowe. Ale zwracam uwagę, żeby były z fileta, a nie ze "śmieci".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paluszki zrobiłam, ale buraczki już ze słoika.

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jaki i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.