Dziś pokażę Wam pomysł na podwieczorek, ale bez dodatku cukru i z użyciem bardzo zdrowego oleju rzepakowego.
Będą to:
Placki marchewkowe na oleju rzepakowym
W przepisie wykorzystałam same produkty polskie.
Składniki:
- 3 jajka, najlepiej wiejskie
- 250g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże marchewki
- pół kubeczka małego naturalnego jogurtu
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i gotujemy około 15 minut. Następnie tłuczkiem do ziemniaków bądź widelcem dokładnie ją rozgniatamy. Odkładamy do ostygnięcia.
Jajka rozdzielamy. Z białek ubijamy pianę.
Żółtka mieszamy z jogurtem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz marchewkę. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Wychodzi dość gęsta masa.
Żółtka mieszamy z jogurtem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz marchewkę. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Wychodzi dość gęsta masa.
Wlewamy olej rzepakowy na patelnię i smażymy placki z obu stron na rumiano.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Lubicie warzywne placuszki? Bo ja lubię i ziemniaczane, i z cukinii.
apetycznie wyglądją :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam placki, ale takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńmniaam, uwielbiam takie placki ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, też kombinuję co by tu zrobić na konkurs :P
OdpowiedzUsuńAkurat mój przepis czekał na publikację :)
UsuńZarówno placki ziemniaczane, jak i te z cukinii nie są mi obce, ale tych z marchewki jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWarto kiedyś spróbować.
Usuńja również inne placki jadłam ale takich jeszcze nie:)super wyglądają chyba warto spróbować:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich placków :) wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńkażde placki jem chętnie :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi chęci :) Smakowite ;))
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńZ marchewki jeszcze nie jadłam..
OdpowiedzUsuń