czwartek, 5 lipca 2012

CIASTO KEFIROWE Z CZEREŚNIAMI

Dziś kulinarnie. I znowu ciasto.
Ostatnio przywieźliśmy wiaderko czereśni od moich rodziców z działki. I do czegoś trzeba było je zużyć. Zrobiłam kilka kompotów do słoików na zimę. A reszta do ciasta.

Będzie to CIASTO KEFIROWE Z CZEREŚNIAMI.



Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony kulinarnej kotlet.tv – a jego autorką jest użytkowniczka Amamaa, która ten przepis umieściła na forum tego portalu.

Wybrałam ten przepis z racji prostoty wykonania. Nie trzeba nic miksować, ani ucierać.


Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 op. cukru waniliowego

- 3 jajka

- 0,5 szklanki oleju

- 1 duży kefir

- owoce (u mnie czereśnie, w oryginalnym przepisie były truskawki)

+ Kruszonka: mąka, cukier, margaryna/masło


Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy olej, jajka i kefir. Mieszamy to wszystko łyżką do połączenia składników.

UWAGA autorki! Nie używamy miksera, bo ciasto nie wyjdzie. Mogą zostać drobne grudki, w niczym to nie będzie przeszkadzać.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na to kładziemy owoce.


Mogę tylko powiedzieć, że miałam ich pełny durszlak, a tyle mi zostało. Najlepiej je trochę powciskać w ciasto.


Wszystko posypujemy kruszonką wcześniej przygotowaną. Ja robię ją na oko. Według autorki należy użyć:  5 łyżek mąki + 2 łyżki cukru + 30g margaryny. U mnie zawsze w kruszonce jest cukier puder.


Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45-55 minut. U mnie wystarcza 45 minut, dolna i górna grzałka włączona, bez termoobiegu.



I tak już gotowe ciasto smakowało bardzo mojej córci, jak i mojemu mężowi. Myślę, że jak na bardzo łatwy i szybki przepis ciasto było bardzo udane. Piszę było, bo już nie ma po nim śladu. J

Wszystkie zdjęcia mojego autorstwa.




20 komentarzy:

  1. w sobotę jadę z mamą na wiście, omom, narobiłaś mi apetytu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z wiśniami byłoby jeszcze smaczniejsze. :)
      Albo najlepiej zrobić jakieć kruche. Uwielbiam kruche ciasto z wiśniami.

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie. Właśnie muszę zrobić jakieś ciasto i zastanawiałam się jakie , więc chyba skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne:) Oj, przypomniałaś mi, muszę oberwać wiśnie na wiśniówkę:) Pozdrawiam, zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, teraz tylko czekam na wiśnie i od razu go wypróbuję : )

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda! już wiem jakie ciasto następnym razem upiekę!
    Dziękuję za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. mnnniammm :) palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę wypróbować zrobić te pyszne ciasto ;))

    U mnie recenzja róży mineralnych Anabelle Minerals :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj idę po truskawki i... do kuchni

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda ;) chyba upiekę sama jakieś ciasto ; )
    zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię takie ciasta :) obserwujemy? www.nenkablog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. O i znalazłam pomysł na dzisiejszy deser ;) Właśnie otrzymałam wiadereczko czereśni z działki moich dziadków i zabieram się za pichcenie :) P.S wygląda bardzo apetycznie i pysznie, aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.