poniedziałek, 10 stycznia 2022

"Sztuka fermentacji..." Sandor Ellix Katz

Zainteresowałam się tematem kiszenia i stąd pomysł na sięgnięcie po książkę Sztuka fermentacji otrzymaną z Taniejksiazki.pl. To nie tylko kiszona kapusta i ogórki, to naprawdę obszerny i ciekawy temat dotyczący sztuki kulinarnej.
Tytuł: Sztuka fermentacji. Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu

Autor: Sandor Ellix Katz

Stron: 656

Rok wydania: 2021

Wydawnictwo Kobiece



Moja recenzja:


Patrząc na rozmiar książki oraz spis treści, to od razu można powiedzieć, że temat fermentacji przez autora został potraktowany poważnie i niezwykle dokładnie.

Na początku możemy się dowiedzieć, czym jest proces fermentacji i jakie właściwości mają potrawy poddane temu procesowi. Jak wiadomo, to już nasze babcie wiedziały, że kiszonka jest dla nas zdrowa.



Z książki się dowiemy, że tak naprawdę kisić możemy wszystko. Zwykłe kiszenie kapusty staje się sztuką, a gdy przyjrzymy się, jak to robią w innych krajach, to nabierze także innego wymiaru. U nas dość popularna jest kiszona kapusta podawana do obiadu w czasie zimy. W innych krajach kiszonki są również popularne. Kimchi to rodzaj kiszonej kapusty w Korei, gdzie tak naprawdę znają sto sposobów na przyrządzenie kimchi.

Jednak kiszenie nie kończy się na kapuście i ogórkach. Dzięki autorowi poznamy tę sztukę bardzo dokładnie. Tworzenie się kefiru czy twarogu to także proces fermentacji.

Z rozdziału poświęconemu wyposażeniu dowiemy się, jakie stosować garnki i naczynia. Jest całkiem tego sporo, ale co jest najlepsze?

Mnie osobiście bardzo zainteresował rozdział o fermentowaniu fasoli, nasion oraz orzechów. Do tej pory nie wiedziałam, że te artykuły żywnościowe można poddać takiemu procesowi, a raczej zastosować te sztuki kulinarne. Natomiast dla zwolenników napoi wyskokowych polecam część o fermentacji alkoholowej. Dowiemy się tam, jak powstaje miód, wino i cydr.

Wewnątrz książki znajdziemy dodatkowo kolorowe fotografie przedstawiające m.in. fermenowane produkty oraz zdjęcia mikroskopowe. Zdecydowanie to jest pozycja na wiele ciekawych wieczorów. Spokojnie można do niej wracać, wertować i stosować w kuchni zaczytane ciekawostki. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.