niedziela, 4 maja 2014

Keks z bakaliami

Lubię czasem zjeść keks. Najlepsze jest w nim to, że można do niego dodać bakalie takie, jakie lubimy. Dlatego dziś przepis właśnie na Keks.




Składniki:

- 130g mąki
- 100g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- około 250 g bakalii (u mnie: rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka z pomarańczy)


Przygotowanie:

Miękką margarynę miksujemy z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę. Do margaryny dodajemy mąkę, żółtka i proszek do pieczenia, i mieszamy. Dodajemy pianę z białek, bakalie i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 1/3 ciasta oddzielamy i dodajemy łyżkę kakao.

Małą keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Ja użyłam specjalnej formy z nieprzywieralną powłoką na mini keksy (z Aledobre.pl), więc niczym nie smarowałam. 



Na środku nakładamy masę z kakao. Następnie resztę ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut, ale tak naprawdę to do suchego patyczka. W moich mini foremkach trwało to o wiele krócej.
 
Gotowe keksy jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Mi ciasta wystarczyło na trzy mini keksiki.


Lubicie? Co najczęściej dodajecie do keksa?

19 komentarzy:

  1. Niestety keks to nie moja bajka..To ciasto jest dla mnie zdecydowanie za suche i mam wrażenie, że się nim zatykam.

    OdpowiedzUsuń
  2. to jedno z moich ulubionych ciast, i wychodzi mi najlepiej. uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę kupić sobie taką formę :) a keks nawet lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale przepysznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie lubię bakali, ale z chęcią z czymś innym bym skosztowała;)

    OdpowiedzUsuń
  6. to jedno z niewielu ciast za którymi nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. poprosze jeden:) dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo smacznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Teraz to bym takiego keksika zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  10. O proszę jakie pyszności tu u Ciebie... :D

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie ciasta, a zwłaszcza z bakaliami

    OdpowiedzUsuń
  12. Super ta forma, nie spotkałam się z nia jeszcze

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jaki i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.