czwartek, 27 listopada 2014

Domowe hamburgery, pieczemy bułeczki

Dzisiaj mam dla Was bardzo udany przepis na domowe hamburgery, a w szczególności na domowe bułeczki hamburgerowe.
 Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 10g drożdży
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła 

Na wierzch:

- jajko roztrzepane z mlekiem
- sezam

Dodatki:

- kotlety z mięsa indyczego
- musztarda, majonez, ketchup
- pomidor
- sałata
- cebula
- pikle z ogórków Orzech


Przygotowanie:

Drożdże kruszę, posypuję cukrem i pozostawiam na chwilę do rozpuszczenia. Do tego dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Ewentualnie dosypuję mąki. Odstawiam w misce przykryte ściereczką na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę je na 8 części i robię z nich kulki. Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam je pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia przez około 30 minut. Wyrośnięte smaruję rozmieszanym jajkiem z mlekiem i posypuję sezamem.

Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. Ja po 10 minutach wyłączyłam dolną grzałkę.

Dalsze przygotowanie to już łatwizna. Przekrawam bułeczki na pół. Smaruję jedna stronę musztardą, drugą majonezem. 

I układam na przykład od dołu: sałata, kotlet (oczywiście przygotowany samodzielnie), ketchup, pikle z ogórków, cebulka pokrojona w piórka, plaster pomidora. I zamykam naszą bułkę. 
 

U mnie smakowały nawet córeczce. Jak myślicie, miałyby u Was wzięcie?

30 komentarzy:

  1. mniaaaaaaaam! takie domowe najlepsze hamburgery :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale lkusisz, ale już długo chodzą za mną domowe chamburgery
    przynamniej wiem co jem, a nie jakieś śmieci i resztki ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie wolę, w sumie na mieście to hamburgerów osobiście nie jadam.

      Usuń
  3. bardzo apetycznie wyglądają i do tego są zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam podobne hamburgery i doszłam do wniosku, że mi nie podchodzi takie grube mięso, więc u mnie jakby miały być to tylko z cienkim i by było git malina :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię mięsa cieniej, to akurat porcja dla męża. Choć ogólnie to one i tak były małe, te hamburgery.

      Usuń
  5. Aaale bym takiego hamburgera domowego zjadła!

    WAŻNE! Zmieniłam adres bloga z outside-glass na NovemberKate, niestety przez to moje najnowsze posty nie wyświetlają się na liście czytelniczej. Jeżeli chcesz być na bieżąco z moimi wpisami - na blogu szybka instrukcja co zrobić :) Serdecznie zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne! Smaku mi narobiłaś moja Droga! Zaraz sobie spiszę i w weekend do roboty:) Ciekawe czy mi wyjdą, bo ostatnio same zakalce!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy bułkach też zawsze się boję, że to może być zakalec albo jeszcze gorzej, że surowe wyjdą. Ale jakoś później bywa dobrze ;)

      Usuń
  7. aaa! i jeszcze jedno... pieczesz z grzałkami góra i dół? a potem tylko góra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu. Po 10 minutach wyłączam dolną. Taka jest przynajmniej specyfika mojego piekarnika, że dół mi szybciej "jara", jak piekę na metalowej blasze.

      Usuń
    2. Wyszły mi!!!!! I nie ma zakalca. Piekłam całe 30 min na góra i dół. :) Super:)Mąż się zdziwi, bo ostatnio na serio same zakalce mi wychodziły, a on się przechwalał, że jemu zawsze się ciasta itd. udają:)

      Usuń
    3. Świetnie, no to już teraz chyba tylko same sukcesy w kuchni będą ;)

      Usuń
  8. Wyglądają pysznie! Muszę kiedyś koniecznie wypróbować takie domowe hamburgery :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe hamburgery są najlepsze:) Można do nich dodać ulubione dodatki. A co najważniejsze, wiemy, co w nich jest.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam - nie ma jak domowe hamburgery

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj, zjadłabym takiego domowego hamburgera :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam - Twoje hamburgery wyglądają na prawdę smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.