piątek, 6 marca 2015

Ekspresowa Babka o smaku cytrynowym

Lubię mieć w domu jakieś wypieki pod ręką, by ugościć choćby niespodziewanych odwiedzających. Takim szybkim sposobem na deser są gotowe mieszanki do wypieków. Tym razem skorzystałam z ciasta, z którego powstała Babka o smaku cytrynowym z kandyzowaną skórką pomarańczową.

Składniki:

- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- opakowanie Babka o smaku cytrynowym Majonezy Kętrzyn

Przygotowanie:

Wsypuję mieszankę do wypieku do miski. Dodaję całe jajka, wodę i olej.  Miksuję do gładkości. Na koniec dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i mieszam całość łyżką. Ciasto przelewam do keksówek. Ja użyłam formy na mini keksówki, ciasta wlewam do 3 form. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut. Gotowe można polać lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem.


Zaletą takiego ciasta jest łatwość i szybkość wykonania. Robi się je krócej niż nagrzewa się piekarnik. Wyrosły bardzo dorodne babki, chyba wyszłyby nawet cztery ;)

Co powiecie na taki szybki deser?

21 komentarzy:

  1. Ależ zrobiłaś mi smaka na taką babkę ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda chociaż nie jestem zwolennikiem gotowych ciast w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś ją robiłam i była smaczna:-)
    Ale odkąd nauczyłam się piec (powiedzmy) to wolę sama upichcić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. cytrynowa babka to coś co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taką babkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i pięknie wyrosła babeczka :o)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna jest babka cytrynowa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie wyrosły! Jednak smak cytrusów w wypiekach nie jest dla nas :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię babkę cytrynową. Bardzo mnie zaskoczyła, że tak mocno wyrosła.

      Usuń
  9. mam ją w szafce i chyba mnie skusiłaś żeby wkońcu zrobić

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.