U mnie w tyn roku na ogrodzie najbardziej obrodziły cukinie i kabaczki, dlatego jemy je chyba w każdej postaci. Najczęściej wykorzystuje je do leczo. Ale była już cukinia faszerowana, cukinia w bułce, robiłam ją w occie, była konfitura z cukinii i placki.
Dziś kolejny przepis z tego warzywa, a mianowicie:
Dziś kolejny przepis z tego warzywa, a mianowicie:
Ciasto kakaowe z cukinią
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka cukinii (startej ze skórką na średniej tarce)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Rapso od Świadome Odżywianie)
- rodzynki, morele, żurawina (u mnie Kresto od Świadome Odżywianie)
Przygotowanie:
Ubijamy pianę z białek. Dodajmy cukier i dalej miksujemy.
Dodajemy żółtka i olej, dalej miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i miksujemy.
Następnie wrzucam cukinię oraz bakalie. Mieszam drewnianą łyżką.
Wlewam ciasto do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Dodajemy żółtka i olej, dalej miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i miksujemy.
Następnie wrzucam cukinię oraz bakalie. Mieszam drewnianą łyżką.
Wlewam ciasto do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Piekę około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
A co u Was na deser dziś będzie?
Nie spodziewałam się takiego połączenia! Chyba nigdy bym na to nie wpadła!
OdpowiedzUsuńDzięki cukinii jest wilgotne.
UsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś..ciasto wygląda pysznie..
OdpowiedzUsuńale jak myślę o leczo...jejku!
U mnie leczo lubi mąż, ja tak średnio.
Usuńlubię wilgotne ciasta:)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie spodziewałam się, że z cukinii można stworzyć takie cuda ;)
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńzostała mi jeszcze jedna niewykorzystana cukinia, już chyba wiem jak ją spożytkuje :)
OdpowiedzUsuńU mnie jeszcze kilka.
UsuńChętnie bym wpadła na kawkę i to pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńMiło by mi było.
UsuńWygląda wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńteż maltretuję cukinie na wszystkie sposoby ale na słodkości nie wpadłam ;)
OdpowiedzUsuńza to w zamrażarce mam zapas leczo na najbliższy rok ;)
A ja najwięcej to chyba zrobiłam w occie.
Usuńbrzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńwygląda super:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie:) http://swiatdzikuski26.blogspot.com/
Ale świetne ciasto,smaczka narobiłaś,i też muszę skorzystać z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń